Waarom keuren?

Door (intensief) gebruik slijten uw machines, werktuigen en gereedschap. Het laten keuren van deze arbeidsmiddelen is dus belangrijk en daarom stelt de overheid het ook verplicht. Daarnaast verlengt een keuring vaak de levensduur van de machines en voorkomt het problemen met de verzekering of de arbeidsinspectie als er na de keuring onverhoopt iets mis gaat.

Voordelen van een periodieke keuring:
– Veiliger arbeidsmiddel
– Veiliger in het verkeer
– Langere levensduur van het arbeidsmiddel

Keuren is verplicht
Het keuren van arbeidsmiddelen (machines, werktuigen en gereedschap) is verplicht. In de Arbowet is sinds 1998 de ‘Richtlijn Arbeidsmiddelen’ opgenomen. Deze regelgeving stelt dat preventieve keuring ene betere veiligheid bij machines en apparaten garandeert. Zodra uw arbeidsmiddel een VA-keur keuring heeft doorlopen, voldoet u aan de wet. Bij goedkeuring kunt u een jaar lang verantwoord verder. Bij afkeuring moet er natuurlijk eerst een reparatie volgen.

Niet keuren is beboetbaar
Er geldt een normbedrag van € 900,- boeter per machine, werktuig, gereedschap of apparaat. Verzekeringsmaatschappijen kunnen het ontbreken van een keuring aangrijpen om aansprakelijkheid af te wijzen. Niet keuren betekent onnodige en onverantwoorde risico’s voor u, uw medewerkers en bijvoorbeeld uw medeweggebruikers.