APK-3 keuring bij Abemec

Bij Abemec kunt u uw trekker laten keuren voor APK-3.

Abemec Veghel heeft als eerste bedrijf in Nederland een APK-3 erkenning gekregen en is bevoegd om APK keuringen uit te voeren bij uw trekker(s).

Wilt u uw trekker laten keuren? Neem dan vrijblijvend contact op met uw Abemec vestiging. Heeft u vragen rondom APK? Bel dan naar 06 – 57 65 15 66 of mail naar kentekenvragen@abemec.nl.

APK-plicht voor landbouwvoertuigen

Vanaf 1 mei 2021 is in Nederland de APK-plicht voor landbouwvoertuigen ingevoerd. Deze verplichting geldt alleen voor land- en bosbouwtrekkers (categorie T) met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/u.

Waar moet mijn trekker aan voldoen?

De keuringseisen hebben betrekking op de technische staat van de trekker, zoals bouwwijze, motor/brandstofsystemen, aandrijving, verlichting, carrosserie, aanhangerkoppeling en reminrichting. Om een APK-goedkeuring te krijgen, moet een landbouwvoertuig voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen kunt u vinden op www.apk-handboek.rdw.nl/landbouwvoertuigen.

Als uw trekker is goedgekeurd, is het keuringsrapport geldig tot de vervaldatum. Op het keuringsrapport worden de reparatie-, afkeur- en adviespunten aangegeven. Adviespunten hoeven niet direct verholpen te worden, maar moeten in de toekomst wel aangepast worden (denk aan beginnende tekenen van slijtage).

Mijn trekker is afgekeurd voor de APK, wat nu?

Wanneer de APK-keurmeester uw trekker afkeurt, ontvangt u telefonisch bericht. In het keuringsrapport dat u ontvangt wordt inzichtelijk gemaakt waarom uw trekker is afgekeurd. De keurmeester bespreekt de afkeurpunten met u en er wordt bepaald wat moet gebeuren om uw trekker goedgekeurd te krijgen.

Uiteraard kunt u bij Abemec terecht om de vereiste reparaties / aanpassing uit te laten voeren. Wanneer de vereiste reparaties zijn uitgevoerd, kunt u uw trekker opnieuw laten keuren voor APK.

Gevolgen van een afkeur APK-3

– afgekeurd en vervaldatum nog niet verlopen
Als de datum van de voorgaande APK nog niet is verlopen, dan voldoet u nog aan de APK-verplichting. U krijgt dan geen boete voor het niet voldoen aan de APK-plicht.

Of u nog met uw trekker gaat rijden, beoordeelt u zelf. Er is iets geconstateerd tijdens de APK, waardoor het is afgekeurd. Door dat technische gebrek voldoet uw trekker niet meer aan de technische eisen. Hiervoor kunt u een bekeuring van de politie krijgen. Daarnaast kan uw verzekeringsmaatschappij besluiten geen schade te vergoeden na een aanrijding of ongeval.

– afgekeurd en vervaldatum verlopen
U heeft 2 maanden de tijd om uw trekker te laten repareren. In die 2 maanden mag u niet meer met uw trekker rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen.
Als uw trekker na 2 maanden niet is goedgekeurd, krijgt u automatisch een boete. Die kunt u voorkomen door de trekker te laten schorsen.

Bekeuring
Rijdt u als de APK-datum verlopen is met uw trekker op de openbare weg? Dan loopt u het risico op een bekeuring van de politie.