Primeur: Demonstratie variabel spuiten op dopniveau

Met LeapBox van BBLeap kun je variabel spuiten op dopniveau. Een retrofit systeem dat voor zowel de akkerbouw als de fruitteelt toepasbaar is. LeapBox is in samenwerking met Abemec en KWH Holland op een Mistral spuit gebouwd, oftewel de Mistral Leap Edition. Deze combinatie is afgelopen donderdag tijdens Dé Appeldag gedemonstreerd. Dat is niet alleen een primeur voor Dé Appeldag, maar ook voor BBLeap.

Growing On Fruit Level
Dat is elke boom, of liever nog elk stuk fruit apart bespuiten. Met LeapBox kun je per dop variabel spuiten. Dit betekent dat je onderscheid kunt maken wat je in de broek, het midden en de kruin van de boom spuit. Daarnaast kan je 40 keer per seconde per dop de variatie aanpassen. Daardoor ligt het ruim binnen de marges van de rijsnelheden om per boom per dop een andere afgifte te geven. Het systeem kan werken op basis taakkaarten, real-time applicaties en drone data.

LeapBox heeft de capaciteit van ruim 100hz wat betekent dat het een uitzonderlijk snelle openings- en sluitertijd heeft van de kleppen. Dat is cruciaal om in de basis goed en kwalitatief spuitwerk te leveren. Het systeem corrigeert voor rijsnelheid en geeft een constante druppelgrootte zonder dat je zelf de druk hoeft aan te passen. Dit zorgt al voor een veel betere verdeling van de afgifte.

Dé Appeldag
Dé Appeldag vond dit jaar op donderdag 8 juli plaats in ’t Goy op het erf van fruitbedrijf Van Den Brink. De dag werd goed bezocht, maar door de ruime opstelling kon iedereen er voor kiezen om 1,5m afstand te bewaren. Bezoekers konden zo’n 100 bedrijven uit de sector bij hun standje bezoeken. Ook werden 3 machine demonstraties gegeven en hier heeft Abemec ook aan deelgenomen.