Keiharde grond bewerken? Enkele tips

Eindelijk is het land voldoende opgedroogd om met de voorjaarswerkzaamheden aan de gang te kunnen. Maar vanwege de vele regen die deze winter viel en het uitblijven van een vorstperiode is de grond erg lastig te bewerken. Vooral de kleigrond kan keihard zijn.

Hoe kunt u het bewerken van de harde grond makkelijker maken? Hieronder enkele tips:

Zorg voor het juiste rotortoerental

Pas daarbij uw rijsnelheid aan, zodat u het optimale resultaat bereikt.

Houd grond in de ‘rotorbak’
Bij de drie meter uitvoering van de Lemken Zirkon rotorkopeg is er de mogelijkheid om het egalisatiebord om te draaien. De schuinde zijde laat meer grond ontsnappen, terwijl de rechte zijde de grond meer in de bak houdt.

Om ook meer grond in de rotorbak te houden, kunt u zijplaatverlengstukken monteren.
De zijplaatverlengstukken kunnen achterop de zijplaten gemonteerd worden. De afstand van de wals moet zo klein mogelijk gehouden worden.

Werk niet met versleten slijtdelen
Voor een correcter werking van uw machine is het belangrijk om met goede slijtdelen te werken. Versleten slijtdelen verminderen de prestatie van uw machine. In de afbeelding kunt u zien wat de originele lengte van de kopegtanden is.

Bereidt u op dit moment de grond licht voor met een cultivator? Ook hier geldt gebruik geen versleten slijtdelen. Omdat kluiterige grond minder volume heeft, kunt u eventueel iets dieper werken. Zorg er wel voor dat de zaaigewassen op de vaste grond komen om een goede aansluiting met de ondergrond te kunnen maken.

Goed onderhouden machines presteren beter
Zorg er in deze omstandigheden voor dat uw machine op tijd het juiste onderhoud krijgt. Check het olieniveau regelmatig en smeer de smeerpunten. Vindt u het lastig om dit zelf te doen? Onze monteurs helpen u graag.

Bestel onderdelen online
Bestel uw onderdelen makkelijk, snel en veilig via de Abemec Webshop of de Kramp Shop.

Voor online advies over uw bestellingen kunt u terecht bij de Webshop Supportdesk via webshop@abemec.nl of 0413 35 71 00. Ook Hans Rikken, verkoop Parts & Service kan u hierin adviseren. Hij is te bereiken op 06 82 20 15 84 of hans.rikken@abemec.nl

Zorg voor een gelijkmatige waterverdeling
Efficiënte beregening is een belangrijk factor om de groei van gewassen te ondersteunen. Een gelijkmatige waterverdeling helpt de grond om het water op te nemen, waardoor afvloeiing van wordt voorkomen.

Druk bepaalt in hoge mate de bedrijfskosten van een irrigatiesysteem; hoe hoger de druk die nodig is om te bedienen, hoe hoger de bedrijfskosten zullen zijn.

Wij adviseren de sproeiers van Komet.

Zorg voor een goed afgestelde machine
Een goed afgestelde machine zorgt voor een beter resultaat.
Heeft u moeite met het afstellen van uw machines of vragen omtrent de afstelling? Laat het ons weten! Onze monteurs helpen u graag en kunnen samen met u de machine afstellen.

Actie: Geen voorrijkosten wanneer onze monteur bij u op locatie uw machine komt afstellen. Deze actie is geldig tot 1 mei 2020.