HAK schoffeltechniek uit Bleiswijk gaat een nauwe samenwerking aan met Abemec voor de verkoop en service van de Farmdroid FD20 zaai- en schoffelrobot. Met 22 vestigingen heeft Abemec een uitstekend landelijk dealernetwerk en dat is belangrijk voor een precisielandbouw-robot als de Farmdroid. HAK is sinds 2019 Farmdroid importeur voor Nederland en België. Voor de verkoop en service in Zeeuws-Vlaanderen en een aangrenzende deel van Belgisch Vlaanderen werkt HAK al langer samen met sub-dealer Vermeulen in Oostburg.

De Farmdroid FD20 is een elektrisch aangedreven zaai- en schoffelrobot voor gewassen als suikerbieten, uien, spinazie, cichorei, spinazie, boerenkool en koolzaad. Vier grote zonnepanelen wekken de benodigde energie op om 24/7 te kunnen werken. Bijzonder is dat de zaaielementen 180 graden gedraaid kunnen worden, waarbij de schoffelelementen tevoorschijn komen. De robot kan dus direct na het zaaien beginnen met schoffelen, nog voordat de plantjes zijn opgekomen. De Farmdroid weet overigens op de millimeter nauwkeurig waar het zaadje ligt en kan schoffelen tussen de rijen en ook in de rijen. De machine werkt volledig autonoom, is licht en geluidloos, verbruikt geen brandstof en stoot geen CO2 uit.

Hans Quint van Abemec: “de Farmdroid is een precisie-zaaimachine én schoffelmachine die plaatsspecifiek werkt en vormt daarmee een hele goede aanvulling op de andere robot-werktuigdragers die wij leveren. Wij zetten groot in op dit soort autonoom werkende robots en we leiden er een specialistenteam van verkopers en onderhoudsmonteurs voor op. We zijn blij dat we de Farmdroid kunnen toevoegen aan ons leveringsprogramma. HAK heeft inmiddels al heel wat Farmdroids verkocht aan klanten in ons dealergebied. Ook van die machines zullen wij de service overnemen.”

“Het gebied rondom Bleiswijk en delen van Zuid-Holland en Noord-Holland blijven wij zelf bedienen, evenals een stuk van Vlaanderen”, vertelt Koos Havelaar van HAK. “Wij hebben al hele goede ervaringen met onze sub-dealer Vermeulen in Oostburg. Als we daar 22 Abemec vestigingen aan kunnen toevoegen, is voor elke akkerbouwer een Farmdroid-dealer nooit ver weg.”

Hans Quint (Abemec, l), Koos Havelaar (HAK schoffeltechniek, m) en Casper van Oostrum (Abemec, r).