De toename van het aandeel verplichte biobestanddelen in de diesel en het toevoegen van 2e-graads biodiesel afkomstig uit afvalstoffen, zoals gebruikt frietvet, zorgt voor problemen. De vervuiling en bacteriegroei in de diesel neemt toe en door stolsels in de brandstof raken de filters verstopt. De opslagbestendigheid van de huidige diesel is minimaal, wat we vooral merken bij seizoensmachines die niet het hele jaar draaien.

Het is daarom heel belangrijk om uw machines na een lange stilstand in de winterperiode grondig te controleren voordat u de machines weer gaat gebruiken. Dit kunt u grotendeels zelf doen.

Hoe? Lees de tips hieronder:

– Controleer de werking van de tankdop, ziet het afdichtingsrubber er nog goed uit?

– Controleer of de diesel in de tank helder is door met een felle lamp via de vulopening in de dieseltank te kijken. Kunt u de bodem van de tank zien of ligt er wat drab? Is de brandstof helder of drijft er een waas op.

– Tap de tank en het filter af om te controleren of er water in het systeem zit.

– Vervang altijd preventief de brandstoffilters. Beoordeel bij het vervangen ook het filtermateriaal. Een plakkerige vaselineachtige substantie of een slijmerige laag duidt op bacterievorming.

– Zijn de brandstoftank en de filters schoon? Voeg dan een Diesel System Cleaner toe. Dit middel reinigt het brandstofsysteem en verhoogd de opslagbestendigheid van de diesel aanzienlijk. Ontlucht vervolgens het brandstofsysteem en laat de motor een half uur draaien. Om condensvorming te voorkomen moet de tank maximaal gevuld zijn als de machine weggezet wordt. Doe dit ook in de winter, maar zorg dan wel dat er winterdiesel in de machine zit.

– Is de diesel in de tank wel licht vervuild of is er sprake van slijmerige substantie in de filters? Maak dan het complete brandstofsysteem schoon met Diesel System Cleaner en voeg een dosering bacteriedoder toe aan de tankinhoud om er zeker van te zijn dat de bacteriën niet overleven. Het advies is om dit niet zelf te doen.

– Constateert u ernstige vervuiling of wilt u preventief te werk gaan? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.